For mange mennesker er franske vine lig med de bedste vine. Når de har været verden rundt og prøvet vine fra Sydamerika, USA, Afrika og Australien, så vender de tilbage til Frankrig og finder glæde ved de hundredvis af klassiske franske vine, som fås på markedet.
For mange er de franske vine inkarnationen af god vinkunst, og virkeligheden er også, at indtil midten af 1900-tallet var de franske vine ganske dominerende på verdensmarkedet for vin. Ganske vist kom der fremragende vine fra Italien og Tyskland, men skulle man have noget virkelig godt i glasset, kom druen fra Frankrig. Således var englænderne kendt for deres glæde ved et glas claret – rød Bordeauxvin, som er et fast indslag i alle film, der foregår i den engelske overklasse i 1800- og 1900-tallet.
Overhalet i 1970’erne
I 1970’erne blev de franske vine overhalet af amerikanske vine i kvalitetskonkurrencer og smagninger. Det gjaldt både for hvide Chardonnay-vine og røde Cabernet Sauvignon-vine. Det var et chok for de franske vinavlere, men de tog ved lære af fiaskoen og begyndte at hæve kvaliteten af de franske vine, så de igen kunne matche vinene fra de nye, vinproducerende lande.