Vi kender nok alle vine fra nogle af de mest kendte lande, der dyrker vin i og uden for Europa: Frankrig, Tyskland, Italien og Spanien – eller hvad med Portugal og Østrig? Kigger vi uden for Europa har vi nok, hvis ellers vi i almindelighed drikker vin, smagt på vine fra Sydafrika, Australien og Chile. Men hvad med vine fra Luxembourg – det lille fyrstendømme, som ligger klemt inde mellem Belgien, Tyskland og Frankrig?

Vine fra Luxembourg er ikke noget, vi ser i stor stil herhjemme, selv om du kan købe dem både på nettet og i velassorterede fysiske vinforretninger. Men vine fra det lille land er bestemt værd at prøve, ligesom vine fra Schweiz, som vi heller ikke ser så meget til herhjemme.

Vin i Luxembourg er som oftest hvide vine, der laves af druer som Riesling, men der benyttes også en række mindre kendte, lokale druer. Der produceres også en række mousserende vine, som netop ofte bliver fremragende, når de produceres i et lidt mere køligt vinklima som i Luxembourg – i modsætning til de sydeuropæiske lande.

Som nævnt er den største andel af vine fra Luxembourg hvide vine, men der fremstilles også – blandt andet i takt med, at klimaforandringerne bliver mærkbare – rødhvide, der typisk kræver druer, der har fået mere sol over længere tid.

Hold en dejlig vinsmagning

Har du fået lyst til at smage nogle af de mere ukendte vine fra Luxembourg, kan du jo vælge at arrangere en smagning hjemme hos dig selv eller på en restaurant. Til lejligheden kunne det være dejligt med noget nyt tøj fra NA-KD, så du kan give arrangementet lidt stil og glamour.

Vil du fortsætte lidt videre ned ad den ukendte vinvej, så vælg at koble et eller to ekstra lande på dit vinsmagningsarrangement. Vidste du for eksempel, at der laves rigtig god vin i Mellemøsten og Nordafrika? Israel har en velkendt produktion af kosher vin, og en del vælger at drikke israelsk vin for at være sikker på at kunne leve op til kosher krav. Men for de fleste danskere vil dette jo ikke være et relevant kriterium – men så kan I jo bruge smagen som kriterium i stedet, for meget af den israelske vin er ganske udmærket.

Også lande som Libanon, der grænser op til Israel, og et nordafrikansk land som Tunesien leverer gode vide, så du har alle muligheder for at skabe en spændende vinaften, hvis du tager vine fra disse lande med i dit vinsmagningsarrangement.

Holder du af vin, vil du opleve, at det kan blive en rigtig spændende rejse gennem nye distrikter at kaste dig over at smage på vine fra de mindre kendte vinlande.

lisa

Author lisa

More posts by lisa

kalender

maj 2024
M Ti O To F L S
« feb    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
salient